Şeker Portakalı - Jose Mauro de Vasconcelos // Kitap Yorumu

Mayıs 31, 2016

Şeker Portakalı



Orijinal Adı:  O Meu Pé de Laranja Lima

Yazar: Stephanie Jose Mauro de Vasconcelos
Yayınevi: Can yayınları
Sayfa Sayısı: 182

Çeviri:  Aydın Emeç

Puan: 4/5

       Brezilyalı ünlü yazar Jos Mauro de Vasconcelos, 1920'de Rio de Janeiro yakınlarında, Bangu'da doğdu. Çok yoksul olan ailesi, onu Natal kasabasındaki amcasının yanına yolladı. Orada dokuz yaşındayken Potengi Irmağında yüzmeyi öğrendi ve hep günün birinde yüzme şampiyonu olmanın hayâlini kurdu. Liseyi Natal'de bitirdikten sonra iki yıl tıp öğrenimi gördü. Öğrenimini yarıda bırakıp yeni hayâller peşinde Rio de Janeiro'ya döndü. İlk işi, hafif siklet boks antrenörlüğü oldu. Yaşamı boyunca çeşitli işlerde çalıştı, bu onun yazarlığına büyük katkılar sağladı. İlk kitabı Yaban Muzu 1940'ta yayımlandı.

       Yazarın en ünlü kitabı Şeker Portakalı (1968) on iki günde yazılmıştı. "Ama onu yirmi yıldan fazla yüreğimde taşıdım," der yazar. Bu kitaptaki küçük Zeze'nin serüvenleri Güneşi Uyandıralım (1974) ve Delifişek (1963) adlı romanlarında sürer.
Mayıs Ayı kitap alışverişimde söylediğim gibi Şeker Portakalı bu ay "Kitapyeyənlər" olarak turunu yaptığımız kitapdı. 

Kitabın konusuna geçmeden önce yazarın dili konusunda bir kaç şey yazmak istiyorum. Öncelikle başlarda olaya alışana kadar bir az sıkıldım. Ve aşırı derecede çok fazla isimler vardı. Çoğu zaman karıştırdım. 


Ama yine de dili açısından olmasa da konusu çok zengindi. Okurken baş karakterimiz olan Zeze'yi çok sevdim. Edmundo Day'ısı ile geçen konuşmalarını, okula başladığı zamanlar sergilediği karakterini gördükce bu küçük adamın aslında olgun bir yetişkinden farksız olduğunu görüyorsun. Evet bazen yaramaz bir çocuk ola biliyordu, ama o yaramaz küçük bedeninde büyük bir kalp atıyordu. 

Yazar kitabını kendi çocukluğundan esinlenerek yazmış olsa da bu bir otobiografi değil. Çocukluğunda çektiği zorlukları az da olsa Zeze'nin hayatıyla öğreniyoruz. 

Zeze evlerini değiştirmeleri gereğinden gitdikleri yeni evlerinde bir portakal finadı ile arkadaş oluyorlar. Zeze hiç kimseye söyleyemediği hayallerini ve hayıtını bu küçük portakal fidanına anlatıyor.
Sonra, kendisinden büyük olan Manuel Valadares isimli Portekizli bir adamla tanışır ve en yakın iki arkadaş olurlar. 

Kitap ilerledikçe yoksul bir hayatın tüm zorluklarını küçük bir çocuğun gözüyle görüyorsunuz.

Yine de güzel bir kitaptı diye bilirim. 

You Might Also Like

0 yorum